Ajankohtaista

Lomapalkka ja lomaraha? Entä lomakorvaus?

TERMIT KUNTOON: LOMAPALKKA, -KORVAUS JA -RAHA

MISTÄ LOMAPALKASSA ON KYSE?

Vuosiloman ajalta työntekijälle maksetaan lomapalkka. Ellei toisin ole sovittu, lomapalkka maksetaan edellisessä palkassa ennen loman alkua. Lomapalkka lasketaan alasta ja työsopimuksesta riippuen vähän eri tavoilla. Kuitenkin perusidea on sama. Lomapäiviä kertyy yli vuoden kestäneessä kokoaikaisessa työsuhteessa 2,5 päivää/kuukausi (alle vuosi, 2pv/kk). Loman määräytymiskausi, eli kausi jonka aikana lomat kertyvät on aina 1.4.-31.3. Loma kerrytettään määräytymisvuotta seuraavalle kesälle ja talvelle. Näin esimerkiksi 1.4.2017-31.3.2018 kertyneet lomapäivät tulevat käytettäviksi kesälle 2018 – talvelle 2019. Tarkista omasta työehtosopimuksestasi, kuinka lomapalkan määrä lasketaan.

ENTÄ LOMARAHA?

Lomaraha on entinen lomaltapaluuraha. Sen alkuperäinen tarkoitus oli saada työntekijät palaamaan lomalta samalle työnantajalle. Tästä johtuen usein vielä nykyäänkin lomaraha maksetaan vasta seuraavassa palkassa loman jälkeen. Yleisesti lomarahan suuruus on 50% vuosilomapalkasta. Työehtosopimuksissa on kuitenkin omat säädöksensä alasta riippuen. Niihin kannattaa tutustua oman alansa osalta. Lomarahaa ei yleensä makseta lomakorvauksesta.

JA VIELÄ LOMAKORVAUS.

Lomakorvaus maksetaan yleensä työsuhteen päättyessä. Se vastaa suuruudeltaan vuosilomapalkkaa, mutta siitä ei yleensä makseta lomarahaa. Jossain tapauksissa lomakorvausta maksetaan aina palkan yhteydessä. Tällaisia tapauksia voisi olla esimerkiksi lyhyt määräaikainen työsuhde, tai epäsäänöllinen työ henkilöstövuokrausfirman kautta.

YRITTÄJÄ! ONGELMIA PALKANLASKENNAN KIEMUROISSA?

Me laskemme kuukausittain noin 1000 palkkapussiaOta rohkeasti yhteyttä jos sormi menee suuhun ja tarvitset ammattitaitoisempaa palkanlaskijaa.

Kiinnostuitko?

Kiinnostuitko ammattimaisesta kirjanpidosta henkilökohtaisella palvelulla? Ota yhteyttä meihin jo tänään, ja katsotaan yhdessä, millaisia ratkaisuja voimme tarjota yrityksellesi. Hoidamme kirjanpitoa ja tilinpäätöksiä ympäri Suomea, ja voit asioida myös paikallisissa toimistoissamme.

Ota yhteyttä