Ajankohtaista

Yhdenkertainen vai kahdenkertainen kirjanpito?

Yhdenkertainen kirjanpito vai kahdenkertainen kirjanpito kumpi kannattaa valita? Jos olet ottamassa ensiaskeleesi yrittäjyyteen ja pohdit, kumpi olisi sinulle oikea kirjanpitomenetelmä, kannattaa tämä artikkeli lukea rauhassa ja ajatuksella läpi.

Kirjanpito on yrityksen taloushallinnon kulmakivi. Kirjanpitolaki on keskeinen säädös kaikille kirjanpitovelvollisille, kuten elinkeinonharjoittajille, yrityksille, ammatinharjoittajille ja yhdistyksille. Vastuu kirjanpidon asianmukaisesta hoitamisesta on aina yrittäjällä tai yrityksen johdolla koko yrityksen elinkaaren ajan.

Kahdenkertainen kirjanpito

Mitä tarkoittaa?

Kahdenkertainen kirjanpito on taloushallinnon menetelmä, jossa jokainen liiketapahtuma kirjataan kahdelle eri tilille. Tämä tarkoittaa, että jokaisesta tapahtumasta tehdään vähintään kaksi merkintää: yksi debet-puolelle ja toinen kredit-puolelle.

Kaikki kirjaukset vaikuttavat sekä tuloslaskelmaan että taseeseen. Tuloslaskelmaan merkitään yrityksen tulot ja menot, kun taas taseeseen kirjataan varat, velat ja oma pääoma. Se, kirjataanko tapahtuma debet- vai kredit-puolelle, riippuu siitä, onko kyseessä vastaanottoa vai maksua vastaava tapahtuma.

Hyödyt?

Kahdenkertainen kirjanpito tarjoaa useita merkittäviä etuja yrityksille. Sen avulla saadaan tarkempi ja yksityiskohtaisempi kuva yrityksen taloudellisesta tilanteesta, sillä tulot, menot, varat ja velat ovat tarkasti kirjattuna. Kahdenkertainen kirjanpito auttaa myös päätöksenteossa ja liiketoiminnan ohjaamisessa.

Kenelle?

Kahdenkertainen kirjanpito on pakollinen kaikille muille paitsi yksityisille liikkeen- tai ammatinharjoittajille. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi osakeyhtiöiden, osuuskuntien, avointen yhtiöiden, kommandiittiyhtiöiden ja yhdistysten on aina pidettävä kahdenkertaista kirjanpitoa.

Liikkeen- ja ammatinharjoittajille on annettu mahdollisuus yhdenkertaiseen kirjanpitoon tietyin edellytyksin. Ks. edellytykset kohdasta ”kenelle yhdenkertainen kirjanpito”. Kaikki muut yritysmuodot ja organisaatiot ovat lain mukaan velvoitettuja käyttämään kahdenkertaista kirjanpitoa. Tämä vaatimus perustuu kirjanpitolakiin ja sen tarkoituksena on varmistaa riittävä taloudellinen läpinäkyvyys ja tarkkuus.

Yhdenkertainen kirjanpito

Mitä tarkoittaa?

Yhdenkertainen kirjanpito on menetelmä, jossa yrittäjän on eriteltävä tulot, menot, korot ja verot. Poikkeuksena kahdenkertaisesta kirjanpidosta, tapahtumia ei kirjata kahdelle eri tilille toistensa vastatapahtumina. Menetelmässä ei myöskään ole välttämätöntä eritellä jokaista veloitus- ja hyvitystiliä erikseen. Tapahtumat voidaan kirjata yksinkertaisemmin, esimerkiksi listaamalla ne allekkain samalle riville.

Yhdenkertaisessa kirjanpidossa tapahtumakirjaus voi olla yksinkertainen. Tyypillisesti kirjaus sisältää lyhyen kuvauksen tapahtumasta, päivämäärän sekä tulon tai menon rahamääräisen arvon. Vaikka kirjanpito on yksinkertaisempaa, se edellyttää silti huolellista dokumentointia. Jokaisesta tapahtumasta on oltava asianmukainen tosite, esimerkiksi kuitti.

Hyödyt?

Yksinkertainen ja helppo ratkaisu esimerkiksi yksinyrittäjälle, jonka liiketoiminta ja volyymi on pientä.

Kenelle?

Liikkeen- ja ammatinharjoittajalla (toiminimellä) on mahdollisuus yhdenkertaiseen kirjanpitoon. Tämä on kuitenkin rajattu tiettyihin ehtoihin. Toiminimiyrittäjä tarvitsee kahdenkertaisen kirjanpidon, mikäli kaksi kolmesta seuraavasta ehdosta on toteutunut nykyisellä tai edellisellä tilikaudella:

  • Taseen loppusumma on yli 100 000 euroa
  • Liikevaihto tai sitä vastaava tuotto yli 200 000 euroa
  • Yrityksen palveluksessa on yli kolme henkilöä

Huom! Mikäli yrityksen tilikausi poikkeaa kalenterivuodesta, on kirjanpito toteutettava kahdenkertaisena riippumatta siitä, mikä yritysmuoto on kyseessä.

Kuinka tehdä?

Esimerkki yhdenkertaisesta kirjanpidosta, kun ammatinharjoittaja ei ole alv-velvollinen.

Yhdenkertainen kirjanpito esimerkki Excelissä.

Hyvä tietää: Tulot ja menot kirjataan kirjanpitoon maksuperusteisesti. Liikkeenharjoittajan täytyy tilinpäätöstä laadittaessa oikaista ja täydentää kirjaukset suoriteperusteisiksi. Tämä aiheuttaa ylimääräistä työtä, koska kahdenkertaisessa kirjanpidossa suoriteperusteisuus toteutuu automaattisesti.

4 syytä valita kahdenkertainen kirjanpito

1. Tarkempi taloudellinen kuva: Saat yksityiskohtaisemman ja kattavamman näkymän yrityksesi taloudellisesta tilanteesta.

2. Virheiden havaitseminen: Kirjausten tasapainon ansiosta virheet on helpompi huomata ja korjata.

3. Lain vaatimukset: Useimmille yrityksille kahdenkertainen kirjanpito on lakisääteinen velvollisuus.

4. Tilinpäätös: Helppoutta ja nopeuttaa tilinpäätöksen laatimisessa.

Tarvitsetko apua valinnassa?

Erilaiset kirjanpitomenetelmät soveltuvat erilaisiin tarpeisiin. Sopivan vaihtoehdon valitseminen riippuu yrityksesi koosta, toimialasta ja taloudellisista tavoitteista. Jos olet epävarma, mikä kirjanpitomenetelmä sopii parhaiten yrityksellesi, älä huoli. Asiantuntijamme ovat valmiina auttamaan sinua tekemään parhaan päätöksen. Ota yhteyttä, niin selvitetään yhdessä yrityksesi tarpeet ja sopivin ratkaisu.

Kiinnostuitko?

Kiinnostuitko ammattimaisesta kirjanpidosta henkilökohtaisella palvelulla? Ota yhteyttä meihin jo tänään, ja katsotaan yhdessä, millaisia ratkaisuja voimme tarjota yrityksellesi. Hoidamme kirjanpitoa ja tilinpäätöksiä ympäri Suomea, ja voit asioida myös paikallisissa toimistoissamme.

Ota yhteyttä