Ajankohtaista

Tunnista taloushallinnon sanasto – tilintarkastaja, kirjanpito, tase…

Taloushallinnon sanasto? Kuulostaako valmiiksi heprealta? Et ole yksin! Riippumatta siitä, onko taloushallinnon sanasto sinulle hieman tuttu tai täysin vieras, olet tullut oikeaan paikkaan. Tämä artikkeli on juuri päivitetty vastaamaan vuoden 2024 taloushallinnon sanastoa ja käsitteitä.

Taloushallinnon sanasto – päivitetty 2024

Budjetti = talousarvio. Hankkiessasi autoa, taloa tai lemmikkiä on mielessäsi varmaan jokin rahasumma, minkä se saisi maksaa. Parhaimmillaan osaat pelkän ostohinnan lisäksi hahmottaa paljonko tämä kertaostos kustantaa sinulle vuodessa: polttoaineet, huollot, vakuutukset, vesimaksut, sähköt, eläinlääkärit ja lääkkeet jne. Näin ollen on muodostunut kyseisen hankinnan talousarvion kulupuoli ja nyt voit alkaa pähkäillä, millä tämä rahoitetaan ja miten se istuu suurempaan kokonaisuuteen nimeltä elämä.

Koko vuoden budjetin saat, kun selvität tulosi (eli palkat, pääomatulot, etuudet jne.) ja kulusi koko vuoden ajalle.

Budjetti auttaa arvioimaan tulovirtoja ja toiminnan tuloksellisuutta esim. tulevalle vuodelle. Se laaditaan yleensä tuloslaskelmalle ja kassavirralle, jotta hahmotetaan taloudellinen tilanne tulevalla tilikaudella.

Myös kuluvalla tilikaudella budjetin seuraaminen auttaa, sillä se kertoo, onko menot ja tulot suunnitellun kaltaiset. Budjetti on siis hyvä työkalu talouden ohjaamisessa. Me Cimsonilla autamme sinua laatimaan myös budjetin!

Tutustu tästä lisää: Talouspäälikköpalvelut

Kassavirta = Kassavirta tarkoittaa rahaa, joka virtaa yrityksesi kassaan ja sieltä ulos. Yksinkertaistettuna se on yrityksesi rahaliikenne. Kassavirran suunta kertoo yrityksesi taloudellisesta tilanteesta: negatiivinen kassavirta tarkoittaa, että menot ylittävät tulot, kun taas positiivinen kassavirta osoittaa tulojen olevan suuremmat kuin menot. Kassavirta on tärkeä mittari, sillä se osoittaa yrityksesi käytettävissä olevat varat. Toisin sanoen, kassavirta antaa kuvan yrityksesi maksuvalmiudesta.

Liikevaihto = kuvastaa yrityksen myyntitulojen kokonaismäärää tietyllä ajanjaksolla. Se muodostuu kaikista tuloista, joita yritys saa myydessään tuotteitaan tai palveluitaan. Tästä kokonaissummasta vähennetään arvonlisävero ja mahdolliset alennukset. On tärkeää huomata, että liikevaihto ei vielä ota huomioon yrityksen muita kuluja.

Liiketulos = tunnetaan myös nimellä liikevoitto, on keskeinen taloudellinen mittari yrityksen toiminnassa. Se lasketaan vähentämällä liikevaihdosta muuttuvat ja kiinteät kulut sekä suunnitelman mukaiset poistot. Jos tämä luku jää negatiiviseksi, puhutaan liiketappiosta. Liiketulos on olennainen osa tuloslaskelmaa ja sitä pidetään yhtenä parhaista mittareista arvioitaessa yrityksen toiminnan todellista kannattavuutta.

Tuloslaskelma = tuloslaskelmassa on tuotot ja kulut. Myynti ja muut tuotot muodostavat tulot, liiketoiminnan kulut muodostavat menot.

Kaikki hankinnat eivät näy tuloslaskelmassa, koska ne saatetaan kirjata suoraan taseeseen. Tällaisia ovat pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitetut hankinnat (esim. yritys ostaa kalusteita toimistolle). Näissäkin pitää olla tarkkana, sillä poikkeuksia löytyy. Asiakkaana sinun ei tarvitse huolehtia tällaisista, sillä me huolehdimme näistä sinun puolestasi.

Tase = on samaan aikaan rekeä vetävä huskylauma ja itse reki kaikkine kyytiläisineen. Tase kertoo yrityksen varat, velat ja oman pääoman tiettynä päivänä (yleensä tilinpäätöspäivänä = tilikauden viimeinen päivä).

Jos joku on höpöttänyt sinulle vastaavaa ja vastattavaa -puolista, niin varat edustavat vastaavia ja loput vastattavia. Varat siis vetävät kelkkaa, ja ovat kaikenlaista omaisuutta, kuten:

  • koneet ja kalusto
  • myyntisaamiset
  • rahat ja käteisvarat

Oma pääoma on ohjaksissa, ja sitä on esim.

  • alun perin sijoittamasi pääoma
  • edellisten tilikausien voitto ja tilikauden voitto

Velat tulevat reen perällä, ja ne voivat olla esim.

  • pankkilainat
  • ostovelat eli maksamattomat laskut
  • maksamattomat lomapalkat

Hyvä tasapaino on aina se, että rahoitusomaisuuskoiria olisi kaksi kertaa enemmän kuin perässä vedettävää lyhytaikaista velkalastia. Tällä tavoin varmistat, että yrityksesi maksuvalmius pysyy hyvänä. Meiltä saat apua myös maksuvalmiuden tunnuslukujen kanssa!

Tilikausi = voi olla kalenterivuosi tai ns. murrettu tilikausi esim. marraskuun alusta lokakuun loppuun. Tilikaudelle kirjataan sille kuuluvat tulot ja menot. Säännönmukainen tilikauden pituus on 12 kuukautta, mutta toimintaa aloittaessa tai lopettaessa se voi olla tätä lyhyempi tai pidempi, kuitenkin enintään 18 kuukautta.

Tosite = ostoksesta saamasi kuitti tai hyödykkeestä vastaanottamasi lasku on tosite. Tosite kertoo liiketapahtuman sisällön, eli esim. kynän osto.

Tosite antaa monenlaista tietoa ja se pitää olla, jotta liiketapahtuma voidaan kirjata kirjanpitoon.

Sähköisessä taloushallinnossa laskut ovat helppo lähettää ja vastaanottaa verkkolaskuina. Käteis- ja korttimaksukuitit voidaan puhelinsovelluksen avulla kuvata suoraan taloushallintojärjestelmään, jossa ne ovat heti kirjanpitäjän käytettävissä. Voit kysyä meiltä lisää sähköisen taloushallinnon tuomista eduista!

Lue myös lisää aiheesta: Sähköinen taloushallinto – 2024-luvun yrittäjän pelastus

Taloushallinnon sanasto – roolit ja tehtävät

Taloushallinnon sanasto on laaja kokonaisuus, joka kattaa myös monia erilaisia rooleja ja tehtäviä. Jokaisella ammattilaisella on oma tärkeä osansa tässä monimutkaisessa labyrintissa. Seuraavaksi avataan näitä taloushallinnon sanaston rooleja ja tehtäviä:

Controller = alun perin anglonormannin kielestä contreroller ja englannin kielen sanasta control muodostunut sana controller. Tarkoittanut henkilöä, joka pitää tuplarekisteriä tileistä.

Nykyaikana controller on henkilö, jonka työhön yleensä kuuluu yrityksen sekä tuloslaskelmasta että taseesta löytyvien lukujen analysointia ja raportointia esim. talousjohtalle (CFO). Controller työskentelee siis tiiviisti talouden lukujen kanssa, mutta ei lähtökohtaisesti tee kirjanpitoa (kts. kirjanpitäjä).  

Johdon assistentti = työskentelee usein ylimmän johdon alaisuudessa ja on heidän tukenaan yrityksen päivittäisten hallinnollisten asioiden hoitamisessa. Johdon assistentti on usein yhteyshenkilö yrityksen ja tilitoimiston (se olemme me!) välillä. Hyvä assistentti on arvokas lisä yrityksen johdolle.

Kirjanpito = kirjanpidon tekemisen tuloksena syntyvät tuloslaskelma ja tase. Nämä kertovat, onko toiminta tuloksellista ja millainen kannattavuus / vakavaraisuus / maksuvalmius yrityksellä on.

Tuloslaskelma kertoo tulot ja menot, tase omaisuuden. Kirjanpidon eurooppalaiset juuret ovat 1500-luvun Italiassa, jossa kahdenkertainen kirjanpito on saanut alkunsa.

Kirjanpitoa voi tehdä yhden- tai kahdenkertaisesti. Ostaessasi esimerkiksi kynän, yhdenkertaisesti kirjaisit sen kynäkuluihin. That’s it. Kahdenkertaisessa pitää tietää mikä on rahan lähde ostokselle. Jos maksoit sen tililtäsi, niin rahan lähde on pankkitilisi.

Kirjanpitoslangilla sanotaan per kynäkulut an pankkitili. Eli kynäkulut saavat jotain (ajattele et jaetaan jokin per nenä) ja pankkitili menettää jotain (pankki antoi sen pois).

Kirjanpitäjä = voi olla oikea-, vasen- tai molempikätinen. Kätisyys sikseen, kirjanpitäjä tekee kirjanpidon kirjaukset tositteiden mukaan.

Tositteita ovat mm. myyntilaskut, ostolaskut, palkkalaskelmat ja kuitit ostoksista. Hänellä on tietämys useammista eri laeista, joilla on säädetty kirjanpidon tekemistä ja verotusta. Hän myös tekee tilinpäätöksen vasemmalla kädellä, jos sattuu olemaan vasenkätinen. Meiltä löytyy sekä vasen- että oikeakätisiä kirjanpitäjiä!

Tutustu meidän kirjanpitoon!

Konsultti = on mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Voi kertoa sinulle itsestäänselvyyksiä tai oikeasti jotain lisäarvoa tuottavaa.

Taloushallinnossa konsultointi on välillä tarpeellista ja sisältyy aika usein hintaan! Joissain tilitoimistoissa kirjanpitäjän nimike on haluttu muuttaa taloushallinnon konsultiksi. Me olemme pitäytyneet vanhoissa termeissä, mutta jokainen kirjanpitäjämme on myös taloushallinnon konsultti.

Palkanlaskenta = työtä tehdään toiselle yleensä kompensaatiota vastaan. Tämä kompensaatio tunnetaan paremmin nimellä palkka. Palkanlaskennassa tehdyt tunnit, urakat, sovitut toimenpiteet ja palvelut (mittayksikkö voi oikeastaan olla mitä vain mitattavissa olevaa) käännetään rahaksi tai rahan arvoisiksi eduiksi sovitun mukaisesti.

Bruttopalkasta eli työstä maksettavasta palkasta (esim. 2500 euroa kuukaudessa), pidätetään lakia ja työehtosopimuksia noudattaen tietyt pidätykset.

Yleisimmät pidätykset ovat ennakonpidätys eli verot, työeläkemaksu ja työttömyysvakuutusmaksu. Työnantaja joutuu lisäksi maksamaan sairausvakuutusmaksun, tapaturma- ja ryhmähenkivakuutusmaksun ja oman osuutensa työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuista. Nettopalkka on se, mikä käteen jää.

Palkanlaskija = laskee palkkaasi laskemalla palkkasi. Vitsit sikseen, palkanlaskija on rautaisilla hermoilla varustettu ammattilainen. Taitaa eri palkkalajit (esim. kk-palkat, lomakorvaukset, luontoisedut jne.) kuin vettä vaan.

Palkanlaskija on parhaimmillaan henkilöstöhallinnon moniottelija, joka tuntee lait, asetukset ja työehtosopimukset. Palkanlaskijan työ ei sovi painetta karttaville, sillä palkkapäivät ovat ”pyhiä” (ei pyhäpäiviä) ja palkat pitää olla silloin palkansaajilla. Meiltä löytyy täyslaidallinen kovia palkanlaskijoita!

Voit tutustua lisää tästä palkanlaskenta palveluihimme.

Talousjohtaja = työskentelee yrityksen ylimmässä johdossa. Työtehtäviin kuuluu yrityksen taloudellisten lukujen seuranta ja raportointi toimitusjohtajalle. Hänen vastuulleen siis kuuluu yrityksen taloudellisen puolen johtaminen, kun taas toimitusjohtaja johtaa koko henkilöstöä ja hoitaa hallinnollisia tehtäviä.

Tunnetaan myös CFO:na eli Chief Financial Officer -termillä.

Talouspäällikköpalvelut siis vastaavat talousjohtajan tehtäviä ja niitä voi ostaa ulkoistetusti myös meiltä. Olemme auttaneet useampaa asiakasta yksittäisillä toimeksiannoilla ja myös jatkuvalla talouspäällikköpalvelulla nousemaan liiketoiminnassaan uudelle tasolle.

Meiltä voi kysyä asiaa pienellä kynnyksellä. Ota yhteyttä, jos tarvitset apua projektiisi tai pidempiaikaista osaajaa talouden lukujen analysointiin.

Tilintarkastaja = sekoitetaan usein kirjanpitäjään.

Tilintarkastaja on auktorisoitu ja luvanvarainen ammattinimike, eli se vaatii määrätyn tutkinnon suorittamista, riittävän työkokemuksen omaamista ja ammattitaidon ylläpitoa. Tilintarkastaja tarkastaa yrityksen kirjanpidon, tilinpäätöksen ja hallinnon.

Hän tarkastaa, että tilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan yrityksen taloudesta. Tilintarkastajan on oltava täysin riippumaton yritykseen nähden, eikä hän ole voinut osallistua millään tavalla kirjanpidon tai tilinpäätöksen toteutukseen (vrt. kirjanpitäjä).

Tilintarkastus = (kts. myös tilintarkastaja) tilintarkastuslaki määrittelee, että tilintarkastaja pitää valita, jos seuraavista ehdoista on kaksi kolmesta täyttynyt kahdella peräkkäisellä tilikaudella:

  • taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
  • liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa
  • palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä

Me pidämme kyllä huolen sinun informoimisestasi, jos tilintarkastajan valinta on edessä ehtojen täyttyessä tai tilintarkastaja halutaan valita ilman ehtojen täyttymistä.

Tilitoimisto = valmiina palvelemaan! Tilitoimisto hoitaa yrityksesi tai organisaatiosi päivittäistä taloushallintoa yhdessä sovitulla laajudella. Me Cimson Yrityspalveluissa haluamme auttaa yritysmuodosta riippumatta jokaista asiakastamme parhaamme mukaan tuottamalla laadukasta, osaavaa ja henkilökohtaista taloushallinnon palvelua. Ota yhteyttä ja katsotaan, miten voisimme parhaalla tavalla palvella juuri sinua!

Toimitusjohtaja = toimii hallituksen alaisuudessa ja sen nimittämänä. Jos toimitusjohtaja on yrityksen ainoa omistaja, on hän yrityksen tuomari, valamiehistö ja pyöveli. Hän vastaa yrityksen päivittäisestä hallinnoinnista, johtaa henkilöstöä ja kantaa vastuullaan toiminnan tuloksellisuutta.

Etsitkö luotettavaa tilitoimistoa?

Yrityksen taloudenhallinta on monimutkainen palapeli, joka vaatii vankkaa ammattitaitoa ja kokemusta. Pelkästään taloushallinnon sanasto voi aiheuttaa päänvaivaa, jonka vuoksi ammattilaisen apu voi olla tarpeen.

Me tilitoimistona emme ole vain lukujen pyörittelijöitä, vaan todellisia taloushallinnon kumppaneita. Tavoitteemme on auttaa sinua ymmärtämään yrityksesi taloudelliset mahdollisuudet ja haasteet, muuttaen monimutkaiset luvut selkeiksi toimintasuunnitelmiksi.

Ota rohkeasti yhteyttä!

Päivitetty 15.10.2024

Kiinnostuitko?

Kiinnostuitko ammattimaisesta kirjanpidosta henkilökohtaisella palvelulla? Ota yhteyttä meihin jo tänään, ja katsotaan yhdessä, millaisia ratkaisuja voimme tarjota yrityksellesi. Hoidamme kirjanpitoa ja tilinpäätöksiä ympäri Suomea, ja voit asioida myös paikallisissa toimistoissamme.

Ota yhteyttä