Ajankohtaista

Toiminimen kirjanpito – Kaikki mitä yrittäjän tulisi tietää!

Yksityinen elinkeinoharjoittaja tekee toiminimen kirjanpitoa kannettavalla tietokoneella.

Toiminimen kirjanpito on jokaisen elinkeinonharjoittajan lakisääteinen velvollisuus, riippumatta siitä, harjoitatko toimintaa pää- vai sivutoimisesti. Kirjanpidon voi toteuttaa esimerkiksi itse tekemällä, tilitoimiston avulla tai hyödyntämällä verkkopohjaisia kirjanpitopalveluita. Valinta riippuu yleensä yritystoimintasi laajuudesta ja luonteesta, osaamisestasi ja käytettävissä olevasta ajastasi.

Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä toiminimen kirjanpito tarkoittaa, mitä se vaatii ja paljonko se maksaa. Lisäksi tarkastelemme, milloin toiminimen täytyy laatia tilinpäätös sekä kannattaako kirjanpito tehdä itse vai ulkoistaa esimerkiksi tilitoimistolle.

Mitä tarkoittaa toiminimen kirjanpito?

Toiminimen kirjanpito tarkoittaa yritystoiminnan tulojen ja menojen seuraamista ja kirjaamista lakisääteisten sääntöjen mukaan. Kirjanpito antaa kokonaiskuvan yrityksen taloudellisesta tilanteesta ja toimii pohjana veroilmoitukselle. Useimmat toiminimet voivat pitää niin sanottua yhdenkertaista kirjanpitoa, jossa kirjataan ainoastaan maksutapahtumat, esimerkiksi saadut myyntitulot ja maksetut kulut.

Vaikka valtaosa liikkeen- ja ammatinharjoittajista käyttää yhdenkertaista kirjanpitoa, verotusta varten kirjanpito on oikaistava suoriteperusteiseksi. Tämä tarkoittaa, että tulot ja menot kirjataan siihen hetkeen, jolloin tavara tai palvelu on luovutettu tai vastaanotettu.

Toiminimen on pidettävä kahdenkertaista kirjanpitoa, jos kaksi kolmesta seuraavasta ehdosta täyttyy:

  • taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
  • liikevaihto tai vastaava tuotto on yli 200 000 euroa
  • yrityksen palveluksessa on keskimäärin yli 3 henkilöä

Lisäksi jos yrityksen tilikausi on muu kuin kalenterivuosi, on pidettävä kahdenkertaista kirjanpitoa yhtiömuodosta riippumatta.

Pitääkö toiminimellä olla kirjanpito?

Kyllä. Verohallinnon mukaan jokaisella toiminimellä on oltava kirjanpito, vaikka liiketoiminta olisi pienimuotoista. Laissa määritellään, että elinkeinotoimintaa harjoittavan on pidettävä kirjaa tuloista, menoista, varoista ja veloista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että myös yksittäisen sivutoimisen yrittäjän täytyy pitää kirjanpitoa.

Kirjanpito ei ole pelkästään lakisääteinen velvollisuus vaan myös arvokas työkalu yrityksen taloudellisen suunnan näyttämiseen. Se toimii mittarina, jonka avulla voit seurata liiketoimintasi kannattavuutta, kassavirtaa ja kehitystä. Ajantasainen kirjanpito auttaa tekemään tietoon perustuvia päätöksiä ja havaitsemaan mahdolliset taloudelliset haasteet jo varhaisessa vaiheessa.

Mitä toiminimen kirjanpitoon kuuluu?

Toiminimen kirjanpitoon kuuluu kaikkien liiketapahtumien huolellinen dokumentointi. Tämä tarkoittaa, että jokainen myynti, osto ja rahasuoritus tulee kirjata asianmukaisesti. Jokaisesta tapahtumasta on säilytettävä asianmukainen tosite. Tositteiden avulla dokumentoidaan liiketapahtumien yksityiskohdat, jotka kertovat mitä tuotteita tai palveluita on myyty tai hankittu, mihin rahaa on käytetty ja ketkä ovat olleet osapuolina. Kirjanpitäjä käsittelee tositteet ja tekee niiden perusteella tarvittavat kirjaukset järjestelmään.

Lisäksi toiminimen kirjanpitoon liittyy myös:

  • ALV-ilmoitukset
  • Verojen ja maksujen aikataulut
  • Kirjanpitoaineiston säilytys jopa 6–10 vuotta
  • Poistojen ja vähennysten laskenta
  • Verovähennysprosentit ja hankintarajat
  • Matkakulut ja kilometrikorvaukset
  • Kirjanpito-ohjelmien opettelu
  • Lakien ja säännösten seuraaminen
  • Mahdolliset palkanlaskennan toimenpiteet

Pitääkö toiminimen tehdä tilinpäätös?

Useimmissa tapauksissa toiminimen ei tarvitse laatia virallista tilinpäätöstä. Tämä koskee erityisesti pienimuotoista liiketoimintaa harjoittavia yksityisiä elinkeinonharjoittajia.

Vuoden 2016 alussa voimaan tullut uusi kirjanpitolaki toi helpotuksia erityisesti toiminimien tilinpäätösvaatimuksiin. Näin ollen yksityisen elinkeinoharjoittajan (toiminimen) ei tarvitse laatia tilinpäätöstä, jos tilikausi on muu kuin kalenterivuosi tai vähintään kaksi seuraavista ehdoista täyttyy päättyneellä tai sitä edeltävällä tilikaudella:

  • taseen loppusumma 350 000 euroa
  • liikevaihto 700 000 euroa
  • tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 10 henkilöä.

Vaikka tilinpäätös ei olekaan lakisääteinen, siitä saattaa olla hyötyä liiketoiminnan suunnittelussa, sekä kannattavuuden seurannassa. Tästä syystä me toteutamme toiminimiasiakkaillemme aina myös virallisen tilinpäätöksen.

Kannattaako toiminimen kirjanpito tehdä itse?

Jos olet harkinnut tekeväsi yrityksesi kirjanpidon itse, kannattaa vielä pysähtyä pohtimaan sen todellista hintaa – ei pelkästään rahassa vaan myös ajassa. Kirjanpidon itsenäinen hoitaminen voi tuntua säästöltä, vaikka todellisuudessa sen vaihtoehtoiskustannus on yllättävän suuri. Eli käytännössä, mitä panoksesi kirjanpitoon ansaitsisi vaihtoehtoisessa käytössään.

Jos käytät esimerkiksi 12 tuntia kuukaudessa kirjanpitoon ja arvioit säästäväsi sillä 70–90 euroa, onko se todella kannattavaa? Jos oma tuntihintasi on 80 euroa ja sinulla on riittävästi töitä tarjolla, kirjanpidon itse tekeminen ei tällöin tuo säästöjä. Päinvastoin se saattaa vähentää tulojasi, koska samassa ajassa voisit tehdä laskutettavaa työtä tai kehittää liiketoimintaasi. Eli käytännössä kirjanpitäjään investoidut rahat voivat maksaa itsensä takaisin jopa moninkertaisesti.

Aika on rahaa. Hukattu aika tarkoittaa hukattua rahaa Benjamin Franklin

Vaikka toiminimen kirjanpito voi vaikuttaa aluksi yksinkertaiselta, siihen liittyy paljon yksityiskohtia, jotka vaativat aikaa ja tarkkuutta. Usein suosittelemmekin keskittymään omaan ydinosaamiseen ja antamaan kirjanpidon ammattilaisen hoidettavaksi.

Tutustu lisää yksinyrittäjän taloushallintoon!

Paljonko toiminimen kirjanpito maksaa?

Toiminimen kirjanpidon hinta vaihtelee riippuen liiketoiminnan luonteesta ja laajuudesta. Hintaan vaikuttavat muun muassa tositteiden määrä, käytettävät sähköiset ratkaisut ja ohjelmistot sekä tilitoimiston hinnoittelumalli.

Toiminimiyrittäjälle kirjanpidon hinta on edullisimmillaan noin 70 €/kk. Tuntiperusteisesti laskutettuna kirjanpidon hinnat liikkuvat tyypillisesti 50–100 € välillä.

👉 Voit myös tutustua tarkemmin hintoihin uudesta artikkelistamme: Kirjanpidon hinta – Paljonko kirjanpito maksaa?

Mitä maksaa toiminimen veroilmoitus ja tilinpäätös?

Toiminimen veroilmoituksen ja tilinpäätöksen kustannukset ovat yleensä noin 150–300 euroa, jos nämä palvelut hinnoitellaan erikseen. Monissa kirjanpitopalveluissa veroilmoitus ja tilinpäätös kuitenkin sisältyvät kirjanpidon kiinteään kuukausihintaan, joten lisälaskuja ei välttämättä tule.

On aina suositeltavaa tarkistaa oman tilitoimiston hinnasto ja palvelukuvaus, koska käytännöt vaihtelevat toimistojen välillä. Jos liiketoiminta on hyvin pienimuotoista ja tositteita on vähän, voi veroilmoituksen ja tilinpäätöksen hinta jäädä alle mainitun haarukan. Tarkkaa summaa on vaikea antaa, sillä jokaisen toiminimen toiminta on yksilöllistä ja liiketapahtumien määrä vaihtelee huomattavasti.

Cimson – Luotettava tilitoimisto yli 30 vuoden kokemuksella

Kirjanpito ei ole vain byrokratiaa – se auttaa sinua seuraamaan liiketoimintasi taloudellista tilannetta ja tekemään fiksumpia päätöksiä. Vaikka toiminta olisi pienimuotoista, velvollisuus kirjanpidosta koskee silti jokaista toiminimiyrittäjää.

Cimson Yrityspalvelut on luotettava tilitoimisto, joka kerännyt kokemusta jo yli 30 vuoden ajan. Me autamme sinua kaikissa kirjanpitoon ja veroilmoituksiin liittyvissä asioissa. Me ymmärrämme, että toiminimen kirjanpito voi tuntua monimutkaiselta ja aikaa vievältä, mutta asiantuntevalla avullamme voit keskittyä siihen, missä olet paras. Tarjoamme räätälöityjä ratkaisuja, jotka sopivat juuri sinun yrityksesi tarpeisiin.

👉 Ota yhteyttä ja pyydä maksuton arvio yrityksesi kirjanpidosta!

Kiinnostuitko?

Kiinnostuitko ammattimaisesta kirjanpidosta henkilökohtaisella palvelulla? Ota yhteyttä meihin jo tänään, ja katsotaan yhdessä, millaisia ratkaisuja voimme tarjota yrityksellesi. Hoidamme kirjanpitoa ja tilinpäätöksiä ympäri Suomea, ja voit asioida myös paikallisissa toimistoissamme.

Ota yhteyttä