Osakeyhtiön pyörittäminen tuo mukanaan monia velvollisuuksia, joista kirjanpito on yksi tärkeimmistä. Monelle uudelle yrittäjälle herää kysymys: pitäisikö osakeyhtiön kirjanpito hoitaa itse vai ulkoistaa ammattilaiselle?
Vastaus tähän kysymykseen riippuu monesta tekijästä, kuten omasta osaamisesta, aikaresursseista sekä liiketoiminnan laajuudesta ja monimutkaisuudesta. Erityisen tärkeää on puntaroida vaihtoehdot huolella, koska valinnalla on merkittävä vaikutus yrityksen tulevaisuuteen ja menestymiseen.
Tässä artikkelissa perehdymme osakeyhtiön kirjanpidon perusvaatimuksiin, tilinpäätöksen sisältöön ja ulkoistamisen kustannuksiin. Lisäksi tarkastelemme, mitä hyötyjä ja haasteita liittyy kirjanpidon omatoimiseen hoitamiseen tai sen ulkoistamiseen. Tarjoamme sinulle arvokasta tietoa molemmista vaihtoehdoista, jotta voit valita yrityksellesi sopivamman ratkaisun.
Miksi osakeyhtiön kirjanpitoa tehdään?
Kirjanpito kuuluu jokaisen yrityksen lakisääteisiin velvollisuuksiin. Vaikka tilitoimisto hoitaisikin kirjanpidon puolestasi, yrittäjänä on silti hyödyllistä tuntea kirjanpidon peruskäsitteet ja -periaatteet. Perusosaaminen ei pelkästään sujuvoita asiointia kirjanpitäjäsi kanssa, vaan tekee myös talousraporttien tulkinnasta helpompaa.
Osakeyhtiön kirjanpito ei myöskään ole vain lakisääteinen velvoite tai verottajaa varten tehtävä rutiini. Se on tärkeä työkalu liiketoiminnan ohjauksessa. Oikein toteutettu kirjanpito toimii tehokkaana päätöksenteon työkaluna, jonka avulla voidaan tehdä perusteltuja taloudellisia päätöksiä. Näiden taloudellisten päätösten avulla pystytään viemään osakeyhtiön toimintaa kohti asetettuja tavoitteita.
Osakeyhtiön kirjanpito pähkinänkuoressa
Kaikki liiketapahtumat, kuten myynnit, ostot ja rahasuoritukset dokumentoidaan tositteina kirjanpitoon. Tositteita ovat esimerkiksi myynti- ja ostolaskut, käteiskuitit, tiliotteet ja matkalaskut. Tositteet kuvaavat liiketapahtuman sisällön – mitä on myyty tai ostettu, mistä on maksettu ja kuka on osapuolena. Kirjanpitäjä käsittelee tositteet ja tekee niiden perusteella tarvittavat kirjaukset järjestelmään. Tilikauden päättyessä kirjausten pohjalta laaditaan tilinpäätös.
Mitä yrittäjän tulee tietää osakeyhtiön tilinpäätöksestä?
Tilinpäätös on tilikauden päätteeksi laadittava laskelma, joka antaa kokonaisvaltaisen kuvan yrityksen taloudellisesta tilanteesta, liiketoiminnan kannattavuudesta ja varallisuudesta. Se toimii perustana verotukselle ja antaa tärkeää tietoa niin yrittäjälle itselleen kuin viranomaisille ja yrityksen sidosryhmille. Osakeyhtiöille tilinpäätös on aina pakollinen. Lisäksi kirjanpito on oikaistava suoriteperusteiseksi tilinpäätöksen yhteydessä.
Tiedätkö mitä on suoriteperusteinen kirjanpito? Lue artikkelimme aiheesta.
Tilinpäätöksen aikataulu
Osakeyhtiön on laadittava tilinpäätös neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Esimerkiksi jos tilikausi päättyy 31.12, tulee tilinpäätöksen olla valmis viimeistään 30.4. Lisäksi yhtiökokouksen on vahvistettava tilinpäätös kuuden kuukauden sisällä tilikauden päättymisestä.
Pienen osakeyhtiön tilinpäätöksen sisältö
Tilinpäätös koostuu kolmesta pääosasta:
- Tase: antaa kuvan yrityksen varallisuudesta ja veloista tilinpäätöshetkellä
- Tuloslaskelma: näyttää, miten tilikauden tulos on muodostunut
- Liitetiedot: täydentävät ja tarkentavat taseen ja tuloslaskelman tietoja
Mikro- ja pienyritysten ei tarvitse laatia rahoituslaskelmaa tai toimintakertomusta. Nämä vaaditaan, kun yritys ylittää vähintään kaksi kirjanpitolain määrittelemistä raja-arvoista: liikevaihto yli 12 miljoonaa euroa, taseen loppusumma yli 6 miljoonaa euroa tai henkilöstön keskimääräinen määrä yli 50 henkilöä.
Tilinpäätös vaatimukset määräytyvät aina yrityksen koon mukaan. Voit lukea lisää näistä taloushallintoliiton sivuilta.
Osakeyhtiön kirjanpito itse tehtynä vai ulkoistettuna?
Yksi tärkeimmistä päätöksistä uudelle yrittäjälle on kirjanpidon järjestäminen. Osakeyhtiön kirjanpito vaatii tarkkuutta, aikaa ja asiantuntemusta. Ratkaisua kannattaa miettiä tarkkaan, sillä se voi vaikuttaa merkittävästi yritystoimintaasi. Omatoiminen kirjanpito voi olla järkevä valinta, jos sinulla on aiempaa kokemusta kirjanpidosta sekä ajantasainen ymmärrys kirjanpito- ja verolainsäädännöstä. Omatoimikirjanpitoa voi myös harkita, kun kyseessä on sivutoiminen osakeyhtiö, jossa liiketapahtumia on vähän.
Jos kirjanpito ei kuulu millään tavalla osaamisalueeseesi, älä yritä opetella sitä kantapään kautta. Useat asiakaskertomukset osoittavat, että kirjanpidon hoitaminen ilman tarvittavaa osaamista muuttuu nopeasti aikaa ja resursseja syöväksi painajaiseksi. Valitettavan moni aloittava yrittäjä lankeaa tähän ansaan yrittäessään minimoida kuluja. Tämä ”säästö” kääntyy usein tappioksi, kun arvokasta työaikaa kuluu kirjanpidon parissa sen sijaan, että keskityttäisiin yrityksen kasvattamiseen ja asiakkaiden palvelemiseen.
Täytyy myös muistaa, että osakeyhtiöiltä vaaditaan aina kahdenkertaista kirjapitoa. Eli tässäkin yksi syy, miksi se kannattaa ulkoistaa osaavalle kirjanpitäjälle.
Paljonko kirjanpidon hinta on ulkoistettuna?
Pienen osakeyhtiön kirjanpidon hintaan vaikuttavat eniten kuukausittainen tositemäärä, valitun tilitoimiston hinnoittelutapa sekä toimialan erityisvaatimukset ja niihin liittyvä erikoisosaaminen. Kirjanpidon hinta kuukaudessa asettuu yleisesti 100-250 euron välille, mutta vaihtelua löytyy laajasti. Kirjanpidon vuosikustannukset ovat tyypillisesti 1000-3000 euroa, kun mukaan lasketaan tilinpäätös ja veroilmoitus.
Muista! Kirjanpidon kustannuksiin voit vaikuttaa myös omalla toiminnallasi. Toimita tositteet ajallaan ja sovitulla tavalla. Suosi sähköistä kirjanpitoa ja sovi selkeä työnjako tilitoimiston kanssa. Myös palvelupaketin sisällön huolellinen läpikäynti on kannattavaa. Selvitä etukäteen, mitkä palvelut sisältyvät perushintaan ja mistä veloitetaan erikseen.
Selkeä viestintä ja toimiva yhteistyö kirjanpitäjän kanssa säästävät sekä aikaa että rahaa. Kirjanpitäjäsi toimii parhaimmillaan yrityksesi taloudellisena neuvonantajana, joten avoin keskustelu yritystoimintasi tavoitteista on tärkeää. Kannattaa siis valita tilitoimisto, jossa sinulla on henkilökohtainen kirjanpitäjä.
Voit myös pyytää meiltä hintatarjouksen – Ota yhteyttä!
Etsitkö luotettavaa tilitoimistoa?
Tilitoimiston valinta on yksi yrittäjän tärkeimmistä päätöksistä. Kun etsit luotettavaa kumppania kirjanpitosi hoitamiseen, kiinnitä huomiota tilitoimiston kokemukseen, osaamiseen ja hinnoitteluun. Hyvä tilitoimisto tarjoaa selkeän palvelupaketin ja on valmis keskustelemaan yrityksesi yksilöllisistä tarpeista.
Vertaile eri vaihtoehtoja ja pyydä tarjouksia useammalta toimijalta. Keskustele yrittäjien kanssa heidän kokemuksistaan ja suosituksistaan. Luotettava tilitoimisto vastaa aina kysymyksiisi selkeästi ja ammattitaitoisesti jo tarjousvaiheessa.
Cimson Yrityspalvelut tarjoaa luotettavaa ja ammattitaitoista kirjanpitopalvelua yli 30 vuoden kokemuksella. Ota meihin yhteyttä – autamme sinua mielellämme löytämään yrityksellesi parhaan ratkaisun.